Zeilen over de Zeeuwse wateren

Zeeland bereikte de toppen van haar welvaart in de tijd van de VOC toen men handel dreef overzee en er veel schepen werden gebouwd in Middelburg. Veel prachtige historische havens stammen uit die tijd. Ze vormen nu een prima vertrekpunt voor een fantastische dag op het water.

Boothuur
Op het gebied van verhuur is er van alles mogelijk. Boten zijn er in alle soorten en maten. Grote zeilschepen, historische platbodems en jachtjes. Bij de grotere schepen huurt u naast de boot ook goed gekwalificeerd personeel in; bij jachtverhuur is dit optioneel. Ook kunt u picknickmanden, uitgebreide lunches, entertainment of proeverijen bijboeken bij uw boottocht.

Vaargebieden in Zeeland
De Zeeuwse wateren hebben elk hun eigen karakter. Voor een dynamische vaardag met soms flinke golven zijn de Noordzee en Ooster- en Westerschelde uitermate geschikt. Hier spat het water af en toe in uw gezicht en beleeft u echt een actieve zeildag. De relatief rustigere wateren van het Haringvliet, de Grevelingen en het Veerse Meer zijn meer geschikt voor vaartochten met grote groepen, eventueel met een lunch aan boord.

Hoogaarzen vroeger
Hoogaarzen zijn authentieke Zeeuwse platbodems waar begin twintigste eeuw nog mee werd gevist. Hoogaarzen werden vooral ingezet voor de vangst van schelpdieren, maar er werd soms ook vanaf hoogaarzen met netten gevist. Begin twintigste eeuw toen de pleziervaart in Nederland begon, zijn er ook een aantal hoogaarsjachten gebouwd.

Hoogaarzen nu
Toen ze hun functie verloren, verdwenen veel van deze prachtige boten. Tegenwoordig zijn er een aantal hoogaarzen gerestaureerd (onder andere op de Historische Werf Arnemuiden en kunt u groepsgewijs meezeilen op deze mooie voorbeelden van varende historie.