Watersnoodmuseum Ouwerkerk

Een bezoek aan het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk is altijd indrukwekkend. Getuigenverslagen van de Watersnoodramp van 1953 nemen u mee terug in de tijd naar die donkere februarinacht toen het ijskoude water Zeeland overspoelde. Ook is er volop aandacht voor de gevolgen van de Watersnoodramp zoals de bouw van de Deltawerken. 

Het Watersnoodmuseum
In vier betonnen caissons die werden gebruikt om het gat in de dijk van Ouwerkerk te dichten, bevindt zich het Watersnoodmuseum. De vier caissons zijn door gangen met elkaar verbonden en zijn ingericht als expositieruimten. De Ramp van 1953 staat centraal, maar er wordt ook een link gelegd met vandaag de dag en de toekomst. Op verschillende plaatsen wordt een verbinding gelegd tussen de ramp en nieuwe inzichten op het gebied van waterbeleid en -beheer.

Caissons
In Caisson 1 ziet u de feiten: wat is er gebeurd tijdens en direct na de Stormvloed? In Caisson 2 komen de emoties aan bod en hoort u verhalen van mensen die de Ramp meemaakten. Caisson 3 vertelt het verhaal van de wederopbouw en de Deltawerken en Caisson 4 is er aandacht voor de toekomst waarin we willen leven met water en natuur.

Ouwerkerk
Het museum ligt net buiten Ouwerkerk, een dorp dat extreem zwaar getroffen werd tijdens de Watersnoodramp van 1953. Eén op de zes bewoners kwam om. Hoewel Ouwerkerk het oudste dorp van Schouwen-Duiveland is, is er doordat de Ramp veel verwoest heeft ook veel nieuwbouw. Ook is er op de begraafplaats een monument dat vijf jaar na de Ramp werd opgericht.

De Deltawerken
Als aanvulling op een blik in het verleden bij het Watersnoodmuseum kunt u ook een kijkje nemen bij de huidige kustverdediging: de Deltawerken. Een bezoek aan het achtste wereldwonder, de Stormvloedkering mag daarbij uiteraard niet ontbreken. Op werkeiland Neeltje Jans dat middenin dit dammencomplex ligt, vindt u Deltapark Neeltje Jans, met een zeer uitgebreide tentoonstelling over de aanleg van de Deltawerken.