Bezoek Groede en Sluis

• Ambacht
  • Outdooractiviteit
  • Overig

Zeeuws-Vlaanderen heeft een uniek karakter. Stadjes en dorpen ademen een eigenzinnige mengeling van twee culturen. Dit arrangement is een uitstekende manier om de grensstreek te verkennen. Een gids brengt u via een toeristische route naar Groede voor een bezoek aan het museumstraatje van Het Vlaemsche Erfgoed. U struint er langs historische winkeltjes  en werkplaatsen uit het begin van de vorige eeuw. Daar past wel een paptaartje bij, bereid volgens traditioneel recept! Proef ook de Franse sfeer op de markt met zijn oude kerk en knoestige bomen.

’s Middags staat Sluis op het programma. Dit bruisende vestingstadje staat bol van de Vlaamse gezelligheid. U kunt er een mooie wandeling over de vestingwallen maken of het enige Belfort van Nederland beklimmen. En dan lekker neerstrijken op één van de vele terrasjes…

Programma:

10:00 uur
U brengt een bezoek aan Groede, het Vlaemsche Erfgoed. Uw programma van deze ochtend ziet er als volgt uit: Museumbezoek + 2 kopjes koffie of thee met Groese paptaart en een bezoek aan de Lutherse Kerk en de Grote Kerk met gids.

12:30 uur
Na de rondleiding kunt u genieten van een heerlijke lunch bestaande uit: 2 sneden ambachtelijk brood, roomboter, ham, kaas, kroket, saladegarnituur, dressing (plate) en koffie/thee.

13:30 uur
Vertrek op eigen gelegenheid richting Sluis.

14:00 uur
Bezoek aan museum Het Belfort (op eigen gelegenheid)
Pal in het kloppende hart van de stad Sluis staat het enige Belfort van Nederland. Hier vergadert maandelijks het gemeentebestuur. In dit unieke gebouw worden ook concerten gegeven en lezingen en tentoonstellingen georganiseerd. En er is een museum in gevestigd.

De raadskelder
In de raadskelder vinden door het jaar heen wisselende tentoonstellingen plaats. Verder bevindt zich ook een kleine oude gevangenis in de raadskelder.

De raadzaal
Het stadsbestuur stelt de raadzaal beschikbaar voor huwelijksvoltrekkingen, concerten en presentaties. In de raadzaal ziet u ook het rijk versierde vierschaarhek en een reeks wapenschilden van heersers en/of instellingen die belangrijk waren voor Sluis.

De geschiedenis van Sluis
Op de tweede verdieping van het Belfort maakt u kennis met het verhaal over het ontstaan van de stad Sluis en haar economische bloeitijd onder de Bourgondische hertogen. U ontdekt er welke rol Sluis speelde als militair bolwerk in een onrustig grensgebied. Ook bent u er getuige van hoe de stad de laatste decennia opleefde als kuststad, koopcentrum en culinair trefpunt.

Van Dale en taal
Op de derde verdieping van het Belfort staat een van de beroemdste Sluizenaars centraal: de schoolmeester Johan Hendrik van Dale. Deze museumetage focust op alles waar Van Dale zich in zijn leven mee bezighield. Zijn persoonlijke leven, zijn gezin en zijn werk als schoolmeester komen ruim aan bod. In de laatste vijf jaar van zijn korte leven werkte Van Dale aan de bewerking van een woordenboek. Om die reden is op de museumetage aandacht voor een grote variatie aan woordenboeken.

De Belforttoren
De Belforttoren is ook onderdeel van het Belfortmuseum en geeft een fraai uitzicht over Sluis en de wijde omgeving.

15:30 uur
Binnen de vestingwallen van Sluis vindt men historie, gezelligheid, horeca en winkels, allemaal op loopafstand. Sluis heeft een rijke historie. Overal komt u herinneringen aan vroeger tegen, zoals de vestingwallen en oude stadspoorten. De wieg van de samensteller van het woordenboek 'De Dikke van Dale' stond in Sluis. De rijkdom en macht van Sluis, nu en in het verleden, wordt weerspiegeld door het Belfort (1375). Een ervaren gids leidt u rond in Sluis.

17:00 uur
Einde van het programma.

In het groepsarrangement “Bezoek Groede en Sluis” is inbegrepen:

• Ontvangst met koffie/thee en traditionele paptaart
  • Bezoek aan het museumstraatje van ‘Het Vlaemsche Erfgoed’ olv een gids
  • Bezichtiging van markt en kerk in Groede olv een gids
  • Lunch
  • Stadswandeling Sluis olv een gids
  • Bezoek aan het Belfort met evt. beklimming van de toren

Heeft u specifieke wensen of wilt u enkele onderdelen wijzigen? Laat het ons weten!

Ligging

• Bij stad/dorp
  • In het centrum

• Ambacht
  • Outdooractiviteit
  • Overig
  • Toren

De prijs is afhankelijk van de groepsgrootte. Wij informeren u graag over de exacte prijs. Bij een groepsgrootte kleiner dan 20 personen is de prijs op aanvraag.