Mosselen in Yerseke

Het zwarte goud is een van de bekendste Zeeuwse delicatessen. Binnen Zeeland is Yerseke de hoofdplaats van de mossel. Yerseke heeft een grote mosselvloot en veel mosselgerelateerde bedrijven waaronder (natuurlijk) ook veel restaurants waar u kunt proeven hoe heerlijk zacht en romig de mosselen dit jaar weer zijn. 

De haven van Yerseke
In de haven van Yerseke krijgt u een goede indruk van de gigantische omvang van de mosselindustrie. Er liggen lange rijen mosselkotters aan de kade. Bijna altijd is er wel bedrijvigheid. Een vertrekkende boot, een kotter die uitgeladen wordt of vissers die bezig zijn met onderhoud. Op de kop van de haven staat een standbeeld van de Mosselman.

Boottocht langs de mosselvangst
In de haven vertrekt ook de rondvaart langs de mosselpercelen. Tijdens deze tocht over de Oosterschelde wordt er uitgebreid uitleg gegeven over de mosselkweek en de mosselvangst.

Mosselveiling
Zeeuwse mosselen worden geveild op de mosselveiling. Voordat ze worden verkocht, wordt er een monster van 2,5 kilo van de vangst genomen. Daarbij wordt gekeken naar het netto vleesgewicht en het percentage tarra (vuil zoals pokken). Zodra dit bekend is, wordt het aan de handelaren doorgegeven die dan gaan bieden. De mosselveiling is te bezichtigen tijdens een rondleiding.

Oesterputten

Vlakbij de haven van Yerseke liggen oesterputten waar deze schelpdieren voor consumptie gereed worden gemaakt. Alle zanddeeltjes en al het vuil wordt hier uit de oesters gespoeld. Vanuit de VVV worden er rondleidingen door Yerseke georganiseerd die onder andere deze oesterputten aandoen.

Oosterscheldemuseum
Het Oosterscheldemuseum vertelt de geschiedenis van de mossel- en oesterteelt in Yerseke. Tot halverwege de zestiende eeuw was Yerseke een agrarisch dorp, maar toen kwam het dorp aan het water te liggen en veranderde langzaam in het mosseldorp dat we nu kennen.

Een mosselarrangement in Yerseke boeken
Alle hier boven beschreven plaatsen en activiteiten in Yerseke zijn te bezoeken tijdens een Yerseke-arrangement; van de mosselveiling tot een tocht over de Oosterschelde. Een verrukkelijke mosselmaaltijd in een van de vele restaurants in Yerseke is uiteraard ook mogelijk.