De Deltawerken

De Nederlandse waterbouwindustrie zette zichzelf stevig op de kaart door middel van de Deltawerken. Dit uitgebreide en indrukwekkende kustverdedigingsnetwerk werd gerealiseerd om te voorkomen dat een Watersnoodramp als die van 1953 ooit nog de zuidelijke provincies van Nederland zou treffen. Het hoogtepunt van de Deltawerken is zonder twijfel de Oosterscheldekering maar u kunt de Deltawerken in de gehele provincie bekijken. Dammen sluiten voormalige zeearmen af en alle dijken en duinen zijn op Deltahoogte gebracht. 

Oosterscheldekering
Deze dam sluit alleen bij extreem harde wind en/of extreem hoog water. Dat maakt deze 3,5 kilometer lange dam uniek. De Stormvloedkering is opgebouwd uit 65 pijlers met daartussen schuiven die doorgaans open staan. Hierdoor blijft het achterliggende water zout en blijft de natuur van nationaal Park Oosterschelde intact.

Bezoek aan Neeltje Jans en de Stormvloedkering
In de Delta Expo op Neeltje Jans bevindt zich een expositie met informatie over 2000 jaar waterbouw in Nederland met een focus op de Zeeuwse Deltawerken en de Oosterscheldekering. Ook kunt u hier een interessante film kijken over de bouw van de kering. Het is uiteraard ook mogelijk om de Oosterscheldekering van dichtbij te bekijken en u kunt zelfs een kijkje nemen in een pijler. Een andere manier om een pijler van écht dichtbij te zien is een beklimming. Er werd tijdens de aanleg van de kering één pijler te veel gebouwd en deze vormt nu een klimeiland vol klimgrepen, -touwen en –bruggen die u na enige instructie ook zelf kunt beklimmen.

Vaartocht Oosterschelde
Tijdens een vaartocht over de Oosterschelde ervaart u hoe bijzonder de flora en fauna van dit Nationale Park is. Door de aanleg van een dam dreigde deze zeearm verloren te gaan, maar doordat werd besloten de Stormvloedkering aan te leggen, bleef dit unieke gebied gespaard.

Watersnoodmuseum
De noodzaak van het Deltaplan is direct duidelijk na een bezoek aan het Watersnoodmuseum. De aanloop naar de Ramp van 1953, de Ramp zelf en de gevolgen ervan zijn allemaal uitgebreid gedocumenteerd in dit museum. Bijzonder: het Watersnoodmuseum is gevestigd in oude caissons die werden gebruikt om gaten in de dijk te dichten.

Brouwersdam
De Brouwersdam is aangelegd om de Grevelingen af te sluiten. Na de aanleg van de dam is hier een watersportwalhalla ontstaan. Alle watersporten die u maar kunt bedenken (o.a. zeilen, suppen, RIBben, kiten, kajakken, surfen en waterjumpen) worden hier beoefend.