Sint-Willibrordus Basiliek van Hulst

Vestingstadje Hulst heeft een groot aantal historische gebouwen. De oude poorten in de verdedigingswallen zijn zeker een kijkje waard en ook het stadhuis is zeer fraai. Maar het opvallendste gebouw van Hulst is zonder twijfel de Sint-Willibrordus Basiliek die met zijn zestig meter hoge toren al van ver te zien is.

Sint-Willibrordus Basiliek
De bouw van de basiliek van Hulst begon al in de vijftiende eeuw maar de basiliek werd pas in 1535 voltooid. Dat dat zo lang duurde kwam mede doordat er halverwege de bouw brand uitbrak. De basiliek is in Brabants Gothische stijl opgetrokken.

Twee geloven op één kussen
Oorspronkelijk was de basiliek Rooms-Katholiek, maar tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd deze Nederlands Hervormd. Napoleon trok tussen koor en schip een muur op. Het koor was voor de katholieken en het schip voor de protestanten. In 1930 werd de basiliek weer helemaal katholiek.

De toren van de basiliek
Niet alleen wisselde de basiliek nogal eens van geloof maar ook menigmaal van toren. De toren bestaat daardoor nu uit vier duidelijk herkenbare verschillende delen. Het eerste gedeelte stamt vermoedelijk uit de 13e of 14e eeuw en gaat grotendeels schuil onder het dak van de kerk. Van het tweede gedeelte, een in 1402 gebouwde achthoekige toren, resteert alleen de onderste verdieping. Het derde gedeelte, tussen de balustrade en de wijzerplaten, is een restant van de door architect Cuypers gebouwde toren. De laatste verwoesting vond plaats in de Tweede Wereldoorlog. Het vierde gedeelte van de toren, een betonnen bekroning,  werd in 1957 geplaatst om die schade te herstellen.

De toren beklimmen
U kunt de toren beklimmen onder leiding van een gids van het VVV. Bovenop de basiliek heeft u een magnifiek uitzicht over Zeeuws-Vlaanderen tot aan de Westerschelde toe. Let op: kinderen onder de twaalf jaar en/of 1.50 meter mogen de toren niet op.

Hulst
Vanaf de basiliek heeft u ook uitzicht op het stadje Hulst met haar gezellige terrassen op de grote Markt. Hulst noemt zichzelf de meest Vlaamse stad van Nederland en qua Bourgondische levensstijl doen de Hulstenaren inderdaad niet onder voor de Vlamingen. Elke zondag is koopzondag (14.00 - 18.00 uur) en Hulst is dan ook een populair winkelstadje.

Boek een bezoek aan Hulst en de basiliek
Wij kunnen u helpen bij het boeken van een bezoek aan Hulst. Accommodatie, rondleidingen, lunches en diners kunnen naar believen in het programma worden opgenomen. Uiteraard hoort een bezoek aan de basiliek ook bij uw arrangement. Neem contact met ons op >>mailto svandervoet@vvvzeeland.nl om uw bezoek aan Hulst te regelen.