Haaientanden in 't Zwin

Dit prachtige natuurgebied op de grens van Nederland en België nodigt uit tot lange wandelingen. Een prachtig breed strand, een dynamisch stroomgebied, veel water- en trekvogels, een verrassend mooi binnenland… Het Zwingebied heeft bijna te veel te bieden. U kunt er fietsen, wandelen en op verkenningstocht gaan met een gids.

Het ontstaan van ’t Zwin
Vroeger was ’t Zwin een belangrijke vaargeul die ervoor zorgde dat schepen bijvoorbeeld Sluis konden bereiken. De zeearm verzandde en er werd besloten het gebied in te polderen. Zo ontstond een schitterend natuurgebied met strand, duinen, schorren en weides. Dwars over het strand loopt een slufter (stroomgeul) die vrij spel heeft en de verderop gelegen schorren en slikken nat en zout houdt. Hierdoor groeit er veel lamsoor in ’t Zwin en doen water- en trekvogels in grote getale dit gebied aan.

Rondleiding door ’t Zwin
Hoe bijzonder ’t Zwin is, ervaart u het best tijdens een rondleiding met gids. Deze weet u alles te vertellen over de ontstaansgeschiedenis van dit bijzondere natuurgebied, maar wijst u ook op al het moois dat u nu tegenkomt. De kleine bijzondere plantjes die u misschien over het hoofd zou zien of unieke schelpen of haaientanden die hier in het zand liggen.

Haaientanden zoeken
Fossiele Haaientanden zoeken is een van de populairste bezigheden op het strand van ’t Zwin. Telkens wanneer de zee over het strand spoelt, komen er nieuwe zandlagen boven te liggen. Tegelijkertijd komen er haaientanden die eeuwenlang onder het zand lagen aan het daglicht. Vooral bij de radartoren komen er regelmatig nieuwe haaientanden boven.

Boek een bezoek aan ’t Zwin
Of het nu gaat om een rondleiding met gids of een complete Zwindag met ook lunch en een kijkje in het bezoekerscentrum, u kunt hiervoor bij ons terecht.